Pöytämysteerikutsut

Pöytämysteerikutsut lyhyesti

Pöytämysteerikutsut ovat eri asia kuin vapaamuotoiset murhamysteeripelit, joita ehdoton valtaosa Mielimysteereistäni edustaa. Pöytämysteerejä on kuitenkin Mielimysteereissäkin tarjolla kaksi vaihtoehtoa, Kuolema Levillä sekä Ateljeemysteerien pöytämysteeriversio.

Pöytämysteerikutsut on yleensä suunniteltu maksimissaan kahdeksalle rooleissa olevalle pelaajalle, vaikka seurueessa olisi enemmänkin väkeä. Vapaamuotoisista mysteereistä poiketen ne ovat paljon säännellympiä etenemiseltään, ja niissä voi olla osa seurueen jäsenistä yleisönä.

Murhamysteerikutsut, kuten yleensäkin perhe- ja ystäväpiirin ajanvietepelit, olivat suosittuja jo viktoriaanisena aikana 1800-luvun loppupuolella. Mysteerikutsujen osallistujat (tai osa heistä) ottavat kukin roolin, jossa pysyttelevät kutsujen ajan yrittäen ratkaista murha-arvoitusta.

Kaikilla mysteerin osallistujilla on varjeltuja salaisuuksia menneisyydessään tai nykyisyydessään ja motiiveja murhaan. Kaikki työskentelevät rinnan ratkaistakseen murhan.

Pöytämysteerikutsut vaativat jokaisen roolissa olevan hahmon panoksen. Havainnekuva on lainattu toisesta pelistä, mutta siinä on juuri oikea asetelma, eli sopiva määrä hahmoja rauhallisessa tilassa piirissä pöydän ympärillä keskusteluun syventyneinä.
Kuva on Konnun koulumysteerien opettajainhuoneesta, mutta samaan tapaan yhdessä kohti ratkaisuja edetään pöytämysteereissäkin.

 

Missä pöytämysteerikutsut kannattaa järjestää?

Kuten nimikin kertoo, pöytämysteerikutsuilla istutaan saman pöydän äärellä ja ratkotaan siinä mysteeriä siten, että kaikki kuulevat, mitä roolihahmot puhuvat. Ja jotta kaikki kuulisivat kaiken tarpeellisen, kutsuja ei kannata järjestää kovin meluisassa ravintolassa ruuhka-aikaan, vaan pyytää mielellään sivuhuone tai kabinetti pöytämysteerin pitopaikaksi.

Myös kotiympäristö sopii pöytämysteerikutsujen pitopaikaksi mainiosti, mikäli siellä ei ole liikaa huomiota hajottavia tekijöitä. Vaikka pöytämysteerikutsuilla sallitaan myös yleisön läsnäolo, olisi yleisönkin maltettava keskittyä murha-arvoitukseen. Siksi ei ole hyvä idea, jos yleisö joutuu olemaan liian kaukana roolihahmoista. Silloin kannattaa valita isompi huone tai järjestellä istuimet toisella tavalla.

Pöytämysteerikutsujen osallistujat ovat koko ajan saman pöydän ääressä, kuten kuvan kolme miespuolista roolipelaajaa.
Pöytämysteerikutsujen osallistujat ovat koko pelin ajan saman pöydän ääressä, kun taas vapaamuotoisissa roolipeleissä yhteiseen pöytään istahdetaan alussa ja lopussa ja muuten aina tarpeen tulleen.

 

Säännöt

Pöytämysteerikutsut onnistuvat parhaiten, kun niissä noudatetaan tiettyjä  sääntöjä. Ne on helppo omaksua ja ne lähetetään pelaajille joko ennen peliä ja kerrataan paikan päällä tai annetaan vasta paikan päällä tilanteen alussa.

Kaksi tärkeintä sääntöä liittyvät rooleihin ja toden puhumiseen. Pelaajien on pysyttävä rooleissaan, kunnes murha on selvitetty. Kaikkien pelaajien on myös vastattava kysymyksiin todenmukaisesti. Heidän ei kuitenkaan tarvitse antaa enempää tietoa kuin mitä heiltä kysytään.

Osallistujat saavat vihjekuorissa tietoja toisistaan, ja tuovat nämä tiedot päivänvaloon keskustellessaan pöytäseurueensa kanssa. Kuoria avataan 2 – 4 / osallistuja riippuen osallistujien määrästä, joka voi vaihdella esim. välillä 8-12. Useimmiten vain 8 henkilöllä on roolit.

Kannattaa muistaa koko ajan, että yksi seurueesta on murhaaja.

Kuvassa on kaksi hahmoa. Mieshahmon ilme on ällistynyt ilmeisesti jonkin naishahmon paljastaman tiedon takia.
Toisten hahmojen paljastamat tiedot onnistuvat usein ällistyttämään pelaajia.

 

Ottakaa yhteyttä

Mikäli pöytämysteeri kiinnostaa, olkaa yhteydessä. Minut tavoittaa parhaiten meilitse: mrepokangas@gmail.com

Puhelimitse (todennäköisimmin viestitse tavoittaa): 050 370 4717

Mielimysteerit Facebookissa: https://www.facebook.com/Mielimysteerit

Mielimysteerit Instagramissa: https://www.instagram.com/murhamysteeri_roolipelit

Mielimysteerien kotisivu: http://mielimysteerit.fi/

 

Lisää luettavaa

Yleistietoa Mielimysteereistä: https://mielimysteerit.blogaaja.fi/2024/05/01/mita-ovat-mielimysteerit/

Katsaus Mielimysteerien vaiheisiin: https://mielimysteerit.blogaaja.fi/2024/04/28/mielimysteerit/

Ensikertalainen pelissä? Lue tämä! https://mielimysteerit.blogaaja.fi/2024/04/30/rohkaisua-ensikertalaisille-mysteeripelaajille/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *